IKLAN NUFFNANG

BLOG KAMI

NO POLITIC! NO GOSSIP! NO RACIST!

JOM TENGOK, MENARIK!

Tuesday 21 June 2016

Kelebihan Buah Labu



Labu merupakan tanaman merambat yang tumbuh untuk diambil buanya, baik ketika masih muda mahupun sudah masak..Labu yang masih segar kulitnya berwarna hijau dan berisi putih..

Menurut Jalaluddin Abdul Rahman As-Syuthi dalam buku Cara Pengubatan nabi..

Labu bersifat sejuk dan basah, berguna menyeimbangkan cairan tubuh..Labu boleh meredakan batuk, merupakan makanan yang baik untuk orang yang terkena demam..

Menurut Ibnu Qayyim al-Jauzziyah, labu bersifat sejuk dan lembab, rendah kalori, mudah meninggalkan perut sekalipun belum hancur sebelum dicerna..

Labu baik untuk orang yang suhu badanya tinggi kerana labu banyak mengandungi air..Jika direbus dan airnya diminum dengan campuran madu, boleh menghasilkan banyak cairan tubuh..

Menurut ilmu kesihatan moden, biji labu ampuh mencegah dan mengatasi pembengkakan kelenjar prostat..

Wallahua'lam...

Sumber : The Miracle Of Fruits

Lepas ni bolehlah amalkan makan labu..
jangan lupa share dengan kawan kawan ye..
in shaa Allah...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...